Реклама
235

თურმე მსოფლიომ ტოლმა არა აზიიდან, არამედ ევროპიდან, კერძოდ კი...

ტოლმა, ჩვეულებრივ, სართით ამოვსებული ბოსტნეულია. ის შეიძლება იყოს პომიდვრის, ყაბაყის, ბადრიჯნის, კომბოსტოსი, წიწაკის, კარტოფილის და ა.შ. მისი სართი შედგება ხორცისაგან, ბოსტნეულისა და ბრინჯისაგან. ტოლმა გავრცელებული კერძია მთელს აზიაში, აფრიკის ზოგიერთ ქვეყანაში, კავკასიაში, ევროპასა და რუსეთში.
173

იცოდით თუ არა, რომ პირველი ჩაიდნები როგორც არქეოლოგიუირ გათხრებიდან ჩანს, ჯერ კიდევ ....

ჩაიდნის ისტორია, თავად ჩინეთის ისტორიის მსგავსად, უძველესი და ძალიან საინტერესოა. პირველი ჩაიდნები, როგორც არქეოლოგიუირ გათხრებიდან ჩანს, ჯერ კიდევ ჩვენს წელთაღრიცხვამდე ცზიანსუს პროვინციაში, კერძოდ კი ქალაქ ისინში დაუმზადებიათ. მიზეზი, სავარაუდოდ, ადგილობრივი თიხის მაღალი ხარისხი გახლდათ. აქ
553

მარმელადი-სად და როდის დაამზადეს პირველად უგემრიელესი დესერტი- მარმელადი

პირველი მარმელადი დაამზადეს საფრანგეთში, 18 საუკუნეში. მაშინ ნედლეულად იყენებდნენ ვაშლს, კომშს და გარგალს. ამ ხილისაგან დამზადებული მარმელადი დღესაც ითვლება საუკეთესოდ. მაშინდელი მარმელადი კონსიტენციით დღევანდელთან შედარებით იყო ძალიან თხელი. მხოლოდ მე-20 საუკუნეში ფრანგმა მწარმოებლებმა დაიწყეს
374

პირველი შოკოლადის კანფეტი დაამზადა აფთიაქარმა...შეცდომით

ყველაზე პოპულარულ საკონდიტრო ნაწარმად ითვლება შოკოლადი, რომელიც პირველად გამოჩნდა მექსიკაში. ქრისტეფორე კოლუმბმა, რომელიც გადმოსახლადა ამერიკის მიწაზე მეთექვსმეტე საუკუნეში, ინდიელებმა მიართვეს ფინჯანი შოკოლადით. მან სათანადოდ ვერ შეაფასა კაკაოსაგან დამზადებული სასმელი, მხოლოდ ესპანელმა
550

როგორია ყველასათვის საყვარელი დესერტი -ნაყინის წარმომავლობა და ისტორია..

ყველასათვის საყვარელი დესერტი ნაყინი ევროპაში ჩინეთიდან ჩამოიტანეს და რეცეპტმა XIV საუკუნეში მარკო პოლოსთან ერთად ჩამოაღწია. ის მაშინვე პოპულარული გახდა და არისტოკრატები ხშირად მიირთმევდნენ. ეკატერინე მედიჩის საფრანგეთში გათხოვებასთან ერთად, ნაყინის „ინდუსტრიამ” იტალიიდან პარიზის სამეფო კარზე
668

კულინარიული ისტორიები-რა არის ხარჩო და რატომ ჰქვია მას ასე

რა არის ხარჩო და რატომ ჰქვია მას ასე ხარჩოს გაგონებაზე არა მხოლოდ ქართველს, არამედ მთელს პოსტსაბჭოურ ტერიტორიაზე მცხოვრებ ნებისმიერი ეროვნების ადამიანს, გემრიელი და საუცხოო არომატებით გაჯერებული წვნიანი წარმოუდგება თვალწინ. საბჭოური პერიოდის რუსმა კულინარმა და კულიარიის მკვლევარმა, ვილიამ
553

«ნაპოლეონი», ანუ ერთი ტორტის უჩვეულო ისტორია

«ნაპოლეონი», ანუ ერთი ტორტის უჩვეულო ისტორია სიტყვა ნაპოლეონი მრავალფეროვან ასოციაციებს აღვიძებს : კორსიკა და ელბა, სამკუთხა ქუდი და წითელზოლიან მუნდირში გამოწყობილი იმპერატორი, წმ. ელენეს კუნძული, ჟოზეფინა, აუსტერლიცი, ვატერლოო, დადიანებიც კი … მაგრამ გარდა ამისა ნერწყვის მოჭარბებასაც იწვევს ეს
523

მაიონეზის შექმნის ისტორია, რომელიც ბევრ ლეგენდას უკავშირდება

მაიონეზის შექმნის ისტორია, რომელიც ბევრ ლეგენდას უკავშირდება მაიონეზის შექმნის ისტორია მაიონეზი - ერთი ყველაზე პოპულალური საწებელია მსოფლიოში. არსებობს მისი წარმოშობის საინტერესო ვერსია, რომელიც ეხება ერთ-ერთ ისტორიულ მოვლენას: სიტყვა "მაიონეზი" - გეოგრაფიული წარმოშობისაა და უკავშირდება ქალაქ მაონს
1 178

რატომ აცხობენ ბარბარობას ლობიანებს?

რატომ აცხობენ ბარბარობას ლობიანებს? 17დეკემბერს წმიდა დიდმოწამე ქალწულის, ბარბარეს ხსენების დღეა. ამ დღესთან დაკავშირებით ტრადიციულად ლობიან პურებს აცხობენ. საქმე იმაშია, რომ სანამ ქვეყანა გაქრისტიანდებოდა არსებობდა წარმართული კულტი მზის ღვთაება და მისი დედა ბაბალე. ბაბალეს პატივსაცემად
767

ფინიკი - „უდაბნოს პური“- წამალი თუ გემრიელი კერძი

ფინიკი - „უდაბნოს პური“- წამალი თუ გემრიელი კერძი ფინიკს „უდაბნოს პურს“ ეძახიან. ფინიკის ნაყოფს ოდითგანვე უამრავ კეთილ თვისებას მიაწერენ. ამბობენ, რომ ჩინეთში ცხოვრობენ 100 წლის მოხუცები, რომლებიც მხოლოდ და მხოლოდ ფინიკს მიირთმევენ. ყოველ შემთხვევაში ის დადგენილი ფაქტია, რომ დიეტოლოგები კვების